CERN 2019

A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete ebben a tanévben is megrendezi szokásos látogatását Európa legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetébe, a Genf mellett található CERN-be. Az eddigi évekhez képest rendhagyó programnak nézünk elébe. Az idei kiránduláson nem csak Svájc és Franciaország azon szegletét járjuk be, amit eddig is, hanem ellátogatunk az észak-olaszországi Milánóba is!

Idén így először a Mafihe CERN kirándulás 3 ország 3 kutatóközpontjába fog eljutni. Ezek a lausanne-i EPFL, a milánói INFN és természetesen a Svájc és Franciaország határán elterülő CERN.

A kirándulás programjáról röviden: Az indulást követően 16 órányi buszút után fogunk megérkezni az első állomásunkra az EPFL-be. Itt pár órányi laborlátogatás következik, majd az egyetemi menzán megebédelünk. Délután a sok új ismerettel felszerelkezve tömegközlekedéssel Lausanne belvárosába indulunk, ahol szabad program veszi kezdetét.

Ezután közösen, busszal közelítjük meg aznap esti, genfi szállásunkat. Nagyon berendezkedni azonban nem érdemes. Másnap ugyanis reggeli után, minden holminkat buszra pakolva indulunk is tovább. Az előző nap fáradalmait kipihenve délelőttől egy egész napos program veszi kezdetét a CERN kutatóintézet egész területén. Az MS-18, a LINAC, a LEAR, az LHC, a CMS és még sok egyéb fizikai üzem és berendezés meglátogatása teszi felejthetetlenné ezt a napot. Kora este fájó szívvel veszünk búcsút a CERN-től, hiszen egyből buszra szállva, útnak is indulunk éjféli célunk, Milánó felé. A megérkezés utáni kiadós alvás, majd egy reggeli után szintén a buszra felpakolva indulunk az olasz város egyik neves kutatóközpontjába, az INFN-be. Ott a LASA laborkomplexum meglátogatása után – amit egy ottani ebéd is megszakít – városnézős szabad program veszi kezdetét. Ezután még a kora esti órákban buszra szállva, rengeteg új élmény birtokában elindulunk a hazafele tartó egész éjszakás utunkra.

A kirándulás ára tartalmazza az utazást, a szállásdíjat, kétnapi reggelit és egy pólót. Saját költség lesz azonban mindhárom napi ebéd, vacsora, tömegközlekedési jegyek és bármi más, amit ezenfelül szeretnétek. (Egyes egyetemeken egyéni ösztöndíjpályázat keretében lehetőség van a részvételi díj jelentős részének visszatérítésére is.) 

A részvételi díj befizetésekor lehetőséged nyílik csoportos biztosítás kötésére is, amit nagyjából 2000-3000 Ft ellenében elintézünk Neked, ha szeretnéd saját magad intézni természetesen megteheted, de a biztosítás kötelező. Fontos tudnod, hogy a kutatóintézetek korlátozott befogadóképessége miatt 45 fő számára tudunk részvételi lehetőséget biztosítani, így túljelentkezés esetén a résztvevők listájáról a Mafihe Vezetőségi Ülésén fog dönteni, különböző objektív szempontok alapján.

Ne feledjétek, a jelentkezési határidő 2017. január 2. 23:59!